Wervende video
Wervende video

In 2022 lanceerden we een eigen video om deelnemers te werven. De video is gebruikt op onze website, op wachtkamerschermen van ons ziekenhuis en op websites van andere organisaties. Hij is gemaakt door collega Sigrid Polspoel.

Sigi Productions, februari 2022

Slechthorendheid nog meer impact op het dagelijks leven
												door corona
Slechthorendheid nog meer impact op het dagelijks leven door corona.

Het is vandaag Internationale Dag van het Gehoor, World Hearing Day. Deze dag is in 2007 door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) in het leven geroepen om aandacht te vragen voor gehoorverlies en de gevolgen daarvan. Maar hoeveel mensen in Nederland zijn slechthorend? En kan doofheid worden voorkomen? En wat is de impact van de coronamaatregelen op slechthorenden? Dokter Ted van Essen geeft uitleg.

Max Vandaag, 3 maart 2021

Wetenschappers Amsterdam UMC zien corona-isolement bij
												slechthorenden
Wetenschappers Amsterdam UMC zien corona-isolement bij slechthorenden

Iedereen voelt op zijn klompen aan dat mondkapjes, anderhalve meter afstand en plastic schermen ellendig zijn voor de 2,6 miljoen slechthorenden in Nederland. Maar dat negentig procent de ander met een mondkapje moeilijk verstaat, is wel heel tragisch. "Voor het eerst in mijn leven voel ik me echt gehandicapt, terwijl ik al heel lang slecht hoor."

Noordhollands Dagblad, 2 maart 2021

Ondersteuning slechthorende werknemers schiet tekort
Ondersteuning slechthorende werknemers schiet tekort

Gehoorproblemen kunnen het functioneren van een slechthorende werknemer aanzienlijk beïnvloeden, zo blijkt uit onderzoek. Zo ervaren slechthorende werknemers meer stressklachten en zijn na het werk extra vermoeid. Ze hebben daardoor meer tijd nodig om na een werkdag op adem te komen.

HOorzaken.nl, 26 februari 2021

10 jaar Nationaal Hooronderzoek Van wetenschap naar
												praktijk
10 jaar Nationaal Hooronderzoek Van wetenschap naar praktijk

Vorig jaar was het 10-jarig jubileum van het nationale Hooronderzoek, officieel de Nationale Longitudinale Studie naar Horen. Wereldwijd is dit soort grootschalige en langlopende studies naar gehoor zeldzaam. Via de website www.hooronderzoek.nl onderzoekt het VUmc al tien jaar het proces van slechter gaan horen en de gevolgen daarvan in het dagelijks leven. Wat is er bereikt?

Hoormij Magazine, mei 2017

Gehoor tienjarigen door mobieltje kapot
Gehoor tienjarigen door mobieltje kapot

Steeds meer heel jonge kinderen kampen nu al met een voorgoed beschadigd gehoor. Dat is de ervaring van oorspecialisten. In hun spreekkamers zien zij zelfs kinderen van amper tien jaar met onomkeerbaar gehoorverlies.

Noordhollands Dagblad, 3 maart 2017

Moe van slecht horen
Moe van slecht horen

KNO-artsen vrezen in de komende jaren een versnelde toename van mensen met een hoor probleem. Nederland telt nu anderhalf miljoen slechthorenden.

de Telegraaf, 3 maart 2017

Feiten en Kennis - Alles wat je moet horen over je oren
Feiten en Kennis - Alles wat je moet horen over je oren

Slechter gehoor = eerder depressief
Slechter horen maakt communiceren moeilijker. Dat kan gepaard gaan met sociale isolatie, verminderd zelfvertrouwen, angstgevoelens en depressie.

GezondNU magazine, februari 2017

Slechthorendheid kan stress opleveren
Slechthorendheid kan stress opleveren

Zo'n 300.000 Nederlanders ervaren problemen als gevolg van slechthorendheid. In veel situaties worden ze gehinderd in hun communicatie doordat ze geluiden niet goed kunnen filteren uit achtergrondrumoer.

Bijlage Ogen en Oren bij de Elsevier, december 2015

Nationaal Hooronderzoek geeft interessante inzichten
												over slechthorendheid over een lange periode
Nationaal Hooronderzoek geeft interessante inzichten over slechthorendheid over een lange periode

UIt eerder onderzoek blijkt dat slechthorenden vaker gevoelens van eenzaamheid ervaren dan goedhorenden. Maar wat zijn de effecten van slechter gaan horen op eenzaamheid over een periode van jaren? Het Nationaal Hooronderzoek (officieel de Nationale Longitudinale Studie naar Horen, kortweg NL-SH) geeft interessante inzichten.

Dossier Medisch - Tijdschrift Anders Horen door SpraakAfzien VZW, België, najaar 2015

Verder kijken dan alleen het oor
Verder kijken dan alleen het oor

Mariska Stam (28) promoveerde in de Geneeskunde op haar proefschrift over de impact van slechthorendheid op het leven van volwassenen. Earline sprak met haar vlak na haar promotie.

Earline, najaar 2015

Oproep nieuwe deelnemers Hooronderzoek
Oproep nieuwe deelnemers Hooronderzoek

Onderzoeker Mariska Stam zoekt mensen die mee willen doen aan een grootschalig hooronderzoek om de gevolgen van slechthorendheid in het dagelijks leven over een lange periode te bestuderen.

Margriet, juli 2015

Gehoorcapaciteit gaat vooral achteruit vanaf het 50e
												levensjaar
Gehoorcapaciteit gaat vooral achteruit vanaf het 50e levensjaar

Promotieonderzoek van Mariska Stam laat zien dat de gehoorcapaciteit vooral achteruitgaat vanaf het 50e levensjaar. Mariska Stam zegt hierover: “Juist in deze leeftijdscategorie van mensen die midden in het leven staan en vaak werken, kan een verminderde gehoorcapaciteit een grote impact op hun leven hebben”

HOorzaken.nl, juni 2015

Eenzaamheid ligt op de loer voor slechthorende
Eenzaamheid ligt op de loer voor slechthorende

Uit eerder onderzoek blijkt dat slechthorenden vaker gevoelens van eenzaamheid ervaren dan goedhorenden. Maar wat zijn de effecten van slechter gaan horen op eenzaamheid over een periode van jaren? Het Nationaal Hooronderzoek (officieel de Nationale Longitudinale Studie naar Horen, kortweg NL-SH) geeft interessante inzichten voor een bepaalde groep slechthorende volwassenen. Mariska Stam en Sophia Kramer, de onderzoekers binnen het VUmc Hooronderzoek praten u bij over de nieuwste resultaten.

HOREN, magazine van Stichting Hoormij, juni 2015

Onderzoek: Gehoor sneller achteruit na vijftig
Onderzoek: Gehoor sneller achteruit na vijftig

De gehoorcapaciteit gaat vooral achteruit vanaf het vijftigste levensjaar. Als dat gebeurt, kan het grote impact op het leven van deze mensen hebben, zo stelt Mariska Stam in haar promotieonderzoek. Het promotieonderzoek van Stam is een vervolg op de Nationale Longitudinale Studie naar Horen (NL-SH), een wetenschappelijk onderzoek naar het belang van horen in het dagelijks leven dat in 2006 van start ging. Deze studie is ook wel bekend als het Hooronderzoek. Niet eerder is de achteruitgang in het spraakverstaan op zo’n grote schaal onderzocht.

Doof.nl, 15 juni 2015

Een op vier vijftigers hoort steeds slechter
Een op vier vijftigers hoort steeds slechter

Amsterdam. Bij een kwart van de mensen tussen 50 en 59 jaar is het gehoor in vijf jaar tijd fors achteruit gegaan.

Leeuwarder Courant, 10 juni 2015

Kwart van de vijftigers is al een beetje doof
Kwart van de vijftigers is al een beetje doof

Nog volop aan het werk, een gezin met opgroeiende kinderen en een druk sociaal leven. Gehoorproblemen passen daar niet bij. Toch laten de oren van vijftigers het afweten, blijkt uit onderzoek van het VUmc.

Het Parool, 10 juni 2015

Doofheid is epidemie onder vijftigplussers
Doofheid is epidemie onder vijftigplussers

Nog volop aan het werk, een gezin met opgroeiende kinderen en een druk sociaal leven. Gehoorproblemen passen daar niet bij. Toch laten de oren van vijftigers het afweten, blijkt uit onderzoek van het VUmc.

Eindhovens Dagblad, 10 juni 2015

Een op de vier vijftigers kampt met gehoorproblemen
Een op de vier vijftigers kampt met gehoorproblemen

Nog volop aan het werk, een gezin met opgroeiende kinderen en een druk sociaal level Gehoorproblemen passen daar niet bij. Toch laten de oren van vijftigers het afweten, blijkt uit onderzoek van het VUmc.

AD, 10 juni 2015

Leven is totaal anders als je niet goed hoort
Leven is totaal anders als je niet goed hoort

Bij mensen tussen de 50 en 59 gaat het gehoor sneller achteruit dan bij mensen uit alle andere leeftijdscategorieën. Dit blijkt uit het promotieonderzoek 'Hoe gehoorproblemen impact kunnen hebben op het leven van volwassenen' van Mariska Stam uit Assendelft. Ze promoveert morgen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

AD, 9 juni 2015

Gehoor gaat vaak al rond 50e achteruit
Gehoor gaat vaak al rond 50e achteruit

Al rond hun 50e krijgen veel mensen meer moeite goed te kunnen verstaan wat er gezegd wordt in een rumoerige omgeving. Dat blijkt uit het onderzoek van onderzoeker Mariska Stam die promoveert bij het VUmc.

gezondheidsnet.nl, 9 juni 2015

Wat zeg je? Gehoor rond 50e al achteruit
Wat zeg je? Gehoor rond 50e al achteruit

Veel mensen krijgen al rond hun 50e levensjaar moeite met hun gehoor. Het is vooral lastig om anderen te verstaan in een rumoerige omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van het VUmc.

De Telegraaf, 9 juni 2015

World's first ever long-term study on hearing ability in
												noise
World's first ever long-term study on hearing ability in noise

At Amsterdam's VU University Medical Center Sonova sponsors a research project that is unique in the world. This long-term cohort study, already in progress for almost ten years, investigates the hearing ability of people in various age groups. The focus is on examining the psychosocial consequences of hearing loss – and the first results break new ground.

Sonova, voorjaar 2015

Meedoen aan het Nationale Hooronderzoek loont
Meedoen aan het Nationale Hooronderzoek loont

Een jaar geleden werden in HOREN de uitkomsten van het Nationale Hooronderzoek beschreven. In een jaar tijd is met behulp van gegevens van dit wetenschappelijk onder- zoek nieuwe kennis opgedaan over de gevolgen van slechter (gaan) horen op diverse domeinen van het dagelijks leven. In dit artikel bespreken professor Sophia Kramer en Mariska Stam, de onderzoekers binnen het VUmc Hooronderzoek, waarom deelname aan dit grootschalige onderzoek via internet loont.

HOREN, het magazine van de Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden, februari/maart 2014

Interview met nieuwe hoogleraar Auditief functioneren en participatie Sophia Kramer
Interview met nieuwe hoogleraar Auditief functioneren en participatie Sophia Kramer

Januari 2014 - Sophia Kramer verplaatst de aandacht van technische signaalbewerking naar de slechthorende mens. De nieuwe hoogleraar Auditief functioneren en participatie, van huis uit neuropsycholoog, kijkt vooral naar wat er tussen de oren gebeurt.

Vrije Universiteit, Januari 2014

Dubbelinterview over internationale samenwerking
Dubbelinterview over internationale samenwerking

VUmc streeft naar samenwerking tussen disciplines en onderzoekers, tussen Wetenschappers en andere partijen. In de Nationale Longitudinale Studie naar Horen werkt KNO/Audiologie van het VUmc samen met Phonak, een Zwitserse ontwikkelaar van hoortoestellen. Een samenwerking die beide partijen verrijkt.

Synaps, wetenschapsmagazine van VU medisch centrum, september 2013

Update nationaal Hooronderzoek in Horen
Update nationaal Hooronderzoek in Horen

In HOREN Magazine werd bijna vier jaar geleden aandacht besteed aan de Nationale Studie naar Horen (NL-SH) van het VUmc. SOphia Kramer is nog steeds de projectleider van dit landelijke onderzoek en Mariska Stam is momenteel de uitvoerende onderzoeker. Wat zijn de vorderingen van deze studie naar de gevolgen van hoor problemen in het dagelijks leven? En wat kan de slechthorende met de resultaten? In dit artikel bespreken Mariska Stam en Sophia Kramer deze onderwerpen. Horen en gehoord worden, dat wil immers iedereen.

HOREN, het magazine van de Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden, februari/maart 2013

Gevolgen slechthorendheid niet onderschatten
Gevolgen slechthorendheid niet onderschatten

Hoorproblemen komen vaak voor. Ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met horen. Dat staat gelijk aan een op de tien mensen. Door vergrijzing, concertbezoek en het gebruik van mp3-spelers neemt het aantal slechthorenden waarschijnlijk toe. De rol van slechthorendheid in het dagelijks leven moet niet onderschat worden.

VUmc magazine, april 2011

Gezondheidswetenschapper onderzoekt sociale gevolgen
												slechthorendheid
Gezondheidswetenschapper onderzoekt sociale gevolgen slechthorendheid

Zeven jaar duurt het gemiddeld voordat iemand die slechter gaat horen, een hoortoestel koopt. "Dat vind ik verbazingwekkend lang. Hoe zit dat? Wat gebeurt er in die tijd?", zegt Mariska Stam. De gezondheidswetenschapper, geboren en getogen in Wijdewormer, doet onderzoek naar de sociale gevolgen van slechthorendheid. Liefst met de hulp van zoveel mogelijk Nederlanders.

Noordhollands Dagblad, 15 april 2011

Slechthorendheid verhoogt de kas op stress en
												vermoeidheid
Slechthorendheid verhoogt de kas op stress en vermoeidheid

Hebben slechthorenden in de leeftijd van 18-65 jaar meer stress dan niet-slechthorenden? Zijn ze eenzamer? Hoe is het gesteld met hun zelfredzaamheid? En zijn ze veel vermoeider na een dag werken? Allemaal vragen die nog nooit goed zijn onderzocht. Een langlopende studie brengt daar verandering in.

Horen, het magazine van de Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden, juni/juli 2009